Mangan i vatten – Så påverkar det ditt hushåll och hur du kan rena vattnet

Mangan är, precis som järn, en metall som ofta förekommer i grundvatten. Trots att det inte är en hälsorisk vid låga halter, kan mangan i vatten orsaka flera praktiska problem i ditt hem. Här går vi igenom vad mangan i vatten innebär och hur du kan rena vattnet från denna metall.

Vad är mangan i vatten?

Mangan finns naturligt i mark och berggrund och kan lösas upp i grundvatten. När manganhalten blir för hög kan det leda till en svart eller mörkgrå missfärgning av vattnet. Precis som järn kan det orsaka problem i ditt hushållsvatten om du har en privat brunn.

Hur påverkar mangan vattnet?

  • Missfärgning: Mangan kan leda till svartfärgade fläckar på kläder, sanitetsporslin och disk.
  • Bismak: Mangan kan ge dricksvattnet en obehaglig bismak som liknar metall.
  • Avlagringar: Precis som järn kan mangan orsaka avlagringar i rör och varmvattenberedare, vilket leder till högre energikostnader och försämrat vattenflöde.

Hur renar man vatten från mangan?

Det finns flera lösningar för att rena vatten från mangan. Jonbytesfilter och oxidationsfilter är några av de vanligaste metoderna, och de kan effektivt reducera manganhalten till säkra nivåer. Hos oss erbjuder vi lösningar som är anpassade efter dina behov och din brunns förutsättningar.

Slutsats

Mangan i vatten kan orsaka både estetiska och praktiska problem i ditt hem, men med rätt reningssystem kan du få bukt med problemen. Kontakta oss för en professionell bedömning av ditt vatten och få hjälp med att installera ett system som renar ditt vatten på bästa sätt.