Allt du behöver veta om hårt vatten

Hårt vatten är ett vanligt problem i många hushåll och refererar till vatten som innehåller höga halter av kalk, dvs en sammansättning av mineralerna kalcium och magnesium. Dessa mineraler samlas upp när vatten rinner genom mark och berggrund som är rika på dessa ämnen. Trots att hårt vatten inte utgör någon direkt hälsorisk kan det orsaka flera problem både för hushållsapparater och för din hud och ditt hår.

Hur vet du om du har hårt vatten?

Det finns flera tecken på att du kan ha hårt vatten i ditt hem:

 1. Kalkavlagringar: Du kanske märker vita eller gråa avlagringar på kranar, duschdörrar och andra ytor som ofta kommer i kontakt med vatten.
 2. Tvål och schampo: Tvål löddrar inte lika bra och kan lämna en film på huden och håret efter duschen. Kalk kan även täppa igen porerna i huden vilket kan leda till irriterad och torr hud.
 3. Hushållsapparater: Diskmaskiner, tvättmaskiner och varmvattenberedare kan bli mindre effektiva över tid och kräva mer underhåll på grund av kalkavlagringar.
 4. Kläder: Tvättade kläder kan kännas sträva eller gråa trots att de är rena.

Problem med hårt vatten

Att ha hårt vatten kan leda till flera opraktiska problem i hemmet:

 • Effektivitet och livslängd: Hushållsapparater kan bli mindre effektiva och deras livslängd kan förkortas på grund av kalkavlagringar som byggs upp över tid.
 • Rör och ledningar: Hårt vatten kan orsaka uppbyggnad av kalkbeläggningar i rören, vilket leder till minskad vattenflöde och eventuellt kostsamma reparationer.
 • Energi: Varmvattenberedarens värmeväxlare kan sätta igen vilket innebär mer energiåtgång för att värma upp vatten, vilket kan leda till högre energikostnader.
 • Hud och hår: Hårt vatten kan lämna en hinna på huden som gör den torr och kliande, och håret kan kännas tråkigt och svårt att hantera.

Lösningar på hårt vatten

Det finns flera lösningar för att hantera hårt vatten:

 1. Avhärdningsfilter: En av de mest effektiva lösningarna för att få bort kalk i vattnet och således få ett mjukt vatten är att installera ett avhärdningsfilter som avlägsnar kalcium och magnesium från vattnet; genom en process som kallas jonbyte. Ett avhärdningsfilter kan även kallas för mjukvattenfilter, kalkfilter, saltfilter, jonbytarfilter.
 2. Filter: Andra typer av filter kan också hjälpa till att reducera hårdheten i vattnet, men de är vanligtvis inte lika effektiva som ett avhärdningsfilter.
 3. Kemiska tillsatser: Det finns kemiska medel som kan tillsättas i tvättmaskiner och diskmaskiner för att förhindra kalkavlagringar.

Sammanfattning

Att förstå vad hårt vatten är och hur det påverkar ditt hem ger dig möjligheten att eventuellt vidta åtgärder. Genom att vidta åtgärder för att hantera hårt vatten kan du förbättra effektiviteten på dina hushållsapparater, spara energi och pengar och förbättra kvaliteten på ditt hår, din hud och ditt vatten.

Om du misstänker att du har hårt vatten, överväg att testa ditt vatten och undersök de olika lösningar som finns tillgängliga. För mer information och hjälp med att hitta rätt lösning för dig, kontakta oss eller besök vår sida om vattenproblem.